Zoek
Project

Plaza West

Status: Opgeleverd
Projectnaam: Plaza West
Locatie: Leidsevaart-Rutherfordstraat, Haarlem
Opdrachtgever: Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen
Looptijd: 3 weken – 2021
Activiteiten: Natuurbouw, Waterbouw
Projectomvang: €195.000

Achtergrondinformatie

Op de plek van het voormalig EKP terrein (Expeditie Knoop Punt) verrijst de komende jaren een nieuwe woonwijk: Plaza West. Het terrein kent een rijke geschiedenis en heeft in het verleden onder meer dienst gedaan als kolenhaven, kantoor van de Gemeente Haarlem, GGD kantoor en het eerder genoemde Expeditie Knoop Punt van PTT Post. Nu is het tijd voor een nieuwe bestemming van dit stukje Haarlem. Plaza West wordt een modern gebied met nieuwe winkels en nieuwe woningen. Er worden zo’n 600 huurwoningen gebouwd, verspreid over meerdere gebouwen. De woonoppervlakte varieert van 20 tot 110 m2.

De scope van de opdracht was om de watercompensatie uit te voeren. Door de bouw van de toekomstige winkels en woningen blijft er minder grondoppervlak over om regenwater op te nemen. Hierdoor krijgen bestaande watergangen, zoals sloten en vaarten meer water te verwerken en dat kan weer leiden tot wateroverlast in de omgeving. Onze opdracht was om de bestaande sloot breder te maken en daarmee de bebouwing te compenseren door een groter wateroppervlak te creëren. In de grond die wij afgroeven, zat al van oudsher de Japanse Duizendknoop in de ondergrond. Tijdens het realiseren van de watercompensatie verwijderden wij de afgegraven (onder)grond en vervoerden deze naar een locatie waar de grond veilig kon worden verwerkt.

Deel dit project

Bijzonderheden

De uitdaging van het project lag enerzijds in de mate van verontreiniging van de grond in combinatie met de aanwezigheid van de exotische woekerplant en om daar een afzetlocatie voor te vinden die deze grond zou accepteren en verwerken. Gerard Kamp heeft diverse mogelijkheden voorgesteld en hieruit is een keuze gemaakt. Een tweede uitdaging lag in de bereikbaarheid van de projectlocatie (smalle strook naast bebouwing) maar met inzet van de juiste mensen (machinist en uitvoerder) en machine, hebben we het werk naar tevredenheid van de opdrachtgever kunnen uitvoeren en afronden.

Het project is in week 47 van 2021 afgerond en opgeleverd aan de opdrachtgever.

Deel dit project