Zoeken

Circulair

Materialen krijgen een tweede leven

Klimaatverandering en de uitputting van grondstoffen dwingen ons om anders te bouwen en te slopen. Bij Markus spelen we een actieve rol in de transitie naar een circulaire bouwsector. Met circulair slopen zetten we vrijgekomen materialen in voor hergebruik, zodat we niet alleen waardevernietiging tegengaan, maar ook de milieu-impact van onze projecten drastisch verlagen. 

Raamovereenkomst met Parteon
Van 2023 tot en met 2028 is Markus BV de vaste circulaire sloopaannemer voor woningcorporatie Parteon. We hebben de raamovereenkomst “Duurzaam Slopen” verkregen op basis van de beste prijs-kwaliteitverhouding. In de Zaanstreek worden door Parteon in deze periode ruim 630 woningen gesloopt, waar nieuwbouw voor in de plaats komt. Markus sloopt circulair om te voldoen aan de nieuwste CO2-reducerende doelstellingen van Parteon. Dit houdt in dat materialen worden geoogst, waarna deze op drie manieren worden ingezet. Het geniet onze voorkeur om de materialen direct bij de nieuwbouw op dezelfde locatie in te zetten. Het komt echter ook voor dat de geoogste materialen op andere nieuwbouwlocaties van Parteon worden ingezet. Een derde mogelijkheid is dat materialen worden opgeslagen voor Parteon’s onderhouds- en renovatieafdeling, zodat deze op een later moment worden hergebruikt. 

Nominatie Duurzame Innovatie Award 2024
De Ketensamenwerking Circulaire Bouwstromen is genomineerd voor de Duurzame Innovatie Award 2024. Ons concept werd verkozen als een van de vier genomineerde innovaties. Circulaire Bouwstromen is een gezamenlijke ontwikkeling van IDDS, Nebest BV, IMd Raadgevende Ingenieurs, Planologic, Building Changes en Markus. Samen maken we hergebruik van materialen uit vastgoed een stuk eenvoudiger. Door materialen op een efficiënte en proactieve manier te identificeren, matchen en hergebruiken, krijgen ze een tweede leven en voorkomen we onnodige verspilling van kostbare grondstoffen. Dit doen we met behulp van de Quickscan Circulaire Bouwstromen.

Succesverhalen: Sportvloer in Purmerend
Markus heeft zich gespecialiseerd in circulaire sloopmethoden. Bij de sloop van de voormalige M.L. Kingschool in Purmerend, in opdracht van Gemeente Purmerend, is de vloer van de oude gymzaal geoogst. In samenwerking met een meubelmaker is de sportvloer hergebruikt om meubels van te maken. Onze aanpak en professionaliteit worden ook door bewoners gewaardeerd. Een bewoner mailde ons: “Alhoewel wij als directe betrokkenen uiterst kritisch en bezorgd waren over de sloopwerkzaamheden, wil ik uw personeel complimenteren voor de manier waarop zij de werkzaamheden hebben uitgevoerd.”

Duurzame visie
Bij Markus staat circulair slopen centraal in onze duurzame visie. Door innovatief en verantwoord te slopen, dragen we actief bij aan een toekomst waarin grondstoffen behouden blijven voor volgende generaties. We laten zien dat hergebruik niet alleen mogelijk is, maar ook succesvol en waardevol. Zo bouwen we samen aan een wereld waarin duurzaamheid de norm is.