Zoek
Datum: 10 november 2023
Categorieën: Nieuws

Deel dit bericht

Nieuws

Per schip aangevoerd: eerste modulaire woningen Rosmolenwijk

Op donderdag 9 november was het zover: per binnenvaartschip kwamen de eerste modulaire eengezinswoningen aan in Zaandam. Het was een happening! Het spektakel trok veel bekijks, met pers uit alle windhoeken van Nederland.

Het zijn de eerste 34 toekomstbestendige woningen van in totaal 95, geprefabriceerd door Homes Factory. De woningen zijn bestemd voor huurders van woningcorporatie Parteon en maken onderdeel uit van een NH Bouwstroom project waarbij Noord-Hollandse woningcorporaties, bouwers en gemeenten complete wijken duurzaam vernieuwen. Net als hier, in de Rosmolenbuurt in Zaandam. Als allround partner was Markus er vanaf het begin bij betrokken, met het vizier scherp op circulair rendement. 

Op de plek waar nu de modulaire woningen staan, heeft Markus in opdracht van Parteon de 53 oude woningen circulair gesloopt. Op zo’n manier, dat zoveel mogelijk materiaal 1-op-1 kon worden hergebruikt. We hebben het dakhout en de balken geoogst en geschikt gemaakt voor hergebruik en alle dakpannen geoogst, schoongemaakt en opgeslagen in houten kisten. Die pannen worden in hetzelfde project bij de nieuwbouw weer teruggebracht in het bouwproces. 

Naast sloopwerk is Markus bij dit project ook verantwoordelijk voor het bouw- en woonrijp maken van de bouwlocatie waarbij volgens uitvoerder Wilco Manneveld snelheid allesbepalend is: “Bij een bouwconcept als deze is de periode tussen het bouw- en woonrijp maken heel kort. Dat vraagt om strak plannen en nauwe afstemming. Nu de woningen op de palen staan, sluiten we deze nog aan op het hoofdriool en verzorgen vervolgens het straatwerk en de terreininrichting. Als allround partner kunnen we Parteon van A tot Z ontzorgen. Ik ben er trots op dat we samen, als team, het werk succesvol hebben uitgevoerd.”

Volgens Parteon directeur Harry Platte is dit pas het begin van het nieuwe bouwen. “We zijn er nog lang niet”, zegt hij lachend in deze video van NH Nieuws. 

Over NH Bouwstroom
In 2021 namen acht Noord-Hollandse woningcorporaties het initiatief voor de NH Bouwstroom. Het idee: gezamenlijk conceptwoningen inkopen, bouwprocessen standaardiseren en fabrieksmatig modulair en circulair bouwen. Dat versnelt de bouw, zorgt voor besparingen en garandeert bouwende partijen een gestage productie. Die kunnen daardoor investeren in nieuwe fabrieken en innovatieve bouwmethodes. Betrokken corporaties zijn: Eigen Haard, Intermaris, Parteon, Rochdale, Wooncompagnie, Woontij, Woonwaard en Ymere.

Interesssant?
Lees ook: ‘Circulair vertrouwen bouwen‘.