Zoek
Datum: 8 november 2021
Categorieën: Nieuws

Deel dit bericht

Nieuws

Living Lab Circulaire Bouwstromen Noord-Holland

Binnen onze bedrijfsvoering hebben wij duurzaamheid hoog in het vaandel staan. We zoeken daarbij naar een goede balans tussen de mens (onze werknemers), het milieu en de maatschappij. Enerzijds doen we dat door te investeren in duurzaamheid en treffen we energiebesparende maatregelen aan. Onze panden in Halfweg en Zwanenburg worden op termijn gasloos doordat ze aangesloten worden op het warmtenet. Het dak van ons pand in Zwanenburg is volledig bedekt met zonnepanelen die groene energie leveren voor de kantoormedewerkers èn voor de aanwezige elektrische voertuigen.Ook op onze projecten willen we zo duurzaam mogelijk te werk gaan. Zo zijn wij met enkele partijen aan de slag gegaan met het ‘Living Lab Circulaire Bouwstromen Noord-Holland’ waarbij we real time in kaart willen brengen welke materialen er vrijkomen tijdens de sloop en demontage van gebouwen zodat deze opnieuw gebruikt kunnen worden in nieuw te bouwen panden. In een notendop; de stakeholders uit alle essentiële schakels van sloop/demontage en renovatie tot nieuwbouw/hergebruik samenbrengen in één project.

We werken hiertoe samen met wooncorporaties en ontwikkelaars. Enerzijds kunnen zij de materialen ‘leveren’ vanuit de te slopen projecten maar ook hergebruiken in de nieuw te bouwen -of te renoveren- projecten.

IDDS is aangesloten als adviesbureau. Zij doen de stoffeninventarisatie, begeleiden de demontageprojecten en scannen de projecten op duurzame aspecten die een opdrachtgever mogelijk kan gebruiken voor het aanvragen van subsidies en vergunningen in het kader van duurzaamheid. IMD is aangesloten als ingenieurs/constructeursbureau om de hergebruikte materialen te testen op sterkte, kwaliteit en bij verstrekking van eventuele garanties.Adviesbureau Nebest is gespecialiseerd in kennis over bestaande constructies, restlevensduuranalyses en materiaalkunde. Zij hebben een eigen lab waarin zij materialen kunnen testen en onderzoeken.  Planologic is aangesloten omdat zij gebouwen en steden ontwerpen met behulp van kunstmatige intelligentie; zij analyseren en evalueren miljoenen ontwerpen op harde data om zo het best presterende ontwerp eruit te destilleren. Beter presteren betekent dat de scenario’s optimaal aansluiten bij de ambities en doelstellingen op het gebied van duurzaamheid en betaalbaar wonen.

Eerder dit jaar hebben wij deze plannen ingediend bij de overheid en daarmee hebben we een subsidie van 92.000 euro ontvangen om deze plannen verder uit te werken. De volgende uitdaging is dit circulair proces in kaart te brengen en de stappen uit te werken tot een realistisch toepasbare methode.