Zoek
Project

Ravel Zuidas – Duurzame stadswijk in ontwikkeling

Status: Opgeleverd
Projectnaam: Ravel Zuidas
Locatie: Maurice Ravellaan, Vivaldistraat, sportpark AFC
Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam
Looptijd: 2021
Activiteiten: Damwanden, Infra, Leidingbouw, Riolering

Achtergrondinformatie

De Zuidas verandert in een levendige Amsterdamse stadswijk waar iedereen welkom is. En waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat. De nieuwe woonbuurt Ravel is onderdeel van Zuidas. Ravel is een voorbeeldproject van duurzaam bouwen. Dit krijgt vorm in energiebesparing, duurzame energie, het gebruik van duurzame materialen, kwaliteit en een hoogwaardige openbare ruimte en architectuur.

De nieuwe woonwijk Ravel wordt een autoluwe, groene en gemengde woonbuurt. De buurt wordt ontsloten via de nieuw aan te leggen Maurice Ravellaan.

Raakvlakmanagement met BIM

Voor de start van dit project hebben we het gebied virtueel met het Bouw Informatie Model (BIM) in kaart gebracht. Op deze manier werden de werkzaamheden vroegtijdig in beeld gebracht, zodat geen stagnatie tijdens het werk optrad. Zowel de interne en externe technische raakvlakken werden beter beheersbaar door het in beeld brengen van diverse knelpunten. Zo mag de omgeving geen hinder hebben van de werkzaamheden, denk hierbij aan bereikbaarheid van AFC en de bouw van De Valley. Ook droeg BIM bij aan de verbetering van communicatie, eenduidigheid, transparantie en efficiëntie.

Aanleg bundelingen en onderheid riool
Voor de aanleg van de ondergrondse infra vond 40.000m3 grondverzet plaats, waarna we de bundels op een diepte van 4,5 meter plaatsten. De bundels, van maar liefst 20 meter lang, werden compleet door onze leverancier Beuker Kunststoffen B.V. aangeleverd. In totaal legden we 16,5 kilometer HDPE Buizen aan. In de HDPE buizen brachten we 21 kilometer ducts aan voor de doorvoer van kabels en leidingen. Op de locatie zelf lasten we de bundels aan elkaar met elektrolasmoffen. Dit zorgde voor een veilige, systematische en efficiënte installatie voor het leidingsysteem.

In fase 5 en 6 plaatsen we volledig in eigen beheer de 140 m1 sleufbekisting voor de aanleg van 280m1 onderheid riool. Deze werkzaamheden voeren we uit voor IB en Waternet.

Deel dit project

Onze werkzaamheden

Het parkeren vindt in de toekomst plaats in twee ondergrondse parkeergarages die bereikbaar zijn via de Ravellaan. De openbare ruimte krijgt een groene parkachtige inrichting waar ontmoeten, spelen en verblijven centraal staan.

Het project bestaat uit acht fases en werd uitgevoerd door onze combinatie Markus-Veekens. De werkzaamheden voerden we uit op een uniek complex terrein en dit vereiste een goede planning en afstemming met de omgeving.

Trillingsarm damwanden aanbrengen
Voor het realiseren van deze woonwijk plaatsen wij een tijdelijke damwand van 450 m1 lang. De damwand was benodigd voor het aanleggen van de leidingbundels in het kabel en leiding trace. De definitieve damwand, van 450m1 lang en 13,2 meter diep, werd gedrukt door onze samenwerkingspartner Gebroerders De Koning. Door de druktechniek brachten we de damwanden trillingsarm aan.

Bovenbouw
In de laatste fase bracht onze combinatie de verharding aan in de Vivaldistraat en de Maurice Ravellaan. Overall – Een uniek en zeer uitdagend project!

Deel dit project