Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
Onze wereld, onze zorg
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) neemt een sleutelrol in binnen onze bedrijfsvoering. Bij Markus geloven we dat onze verantwoordelijkheid verder reikt dan alleen het behalen van positief financieel resultaat. Voor ons betekent MVO het actief en bewust bijdragen aan een duurzame toekomst, door zorg te dragen voor mens, milieu en maatschappij. Wij streven ernaar om onze ecologische voetafdruk te minimaliseren, eerlijke arbeidsomstandigheden te bevorderen en betrokken te zijn bij de gemeenschappen waarin we actief zijn. Door in te zetten op duurzame innovaties en ethisch ondernemen, willen we een positieve impact hebben op de wereld, zowel vandaag als in de toekomst.
Goede doelen en sponsoring
Markus committeert zich aan diverse goede doelen en sponsoring om een positieve impact te maken in de samenleving. We sponsoren diverse (sport)verenigingen waar ons personeel actief is, en steunen daarnaast diverse goede doelen zoals de Stichting ALS, KiKa, Alpe d’HuZes, en lokale projecten zoals Adamas Centrum, Timmerdorp Castricum en Stichting Oud HTS-studenten Alkmaar (STOHA). Ons engagement strekt zich ook uit naar natuurbehoud en ondersteuning van kleine en middelgrote bedrijven via organisaties als Landschap Noord-Holland, Natuurmonumenten en MKB Infra.
Wil je weten wat ons sponsorbeleid is, klik dan hier.
MVO 2023
Bij Markus zijn we ons bewust van de dringende noodzaak om onze denkwijze te vernieuwen, nu de gevolgen van klimaatverandering steeds duidelijker worden. Dit is het moment om verandering te omarmen, zodat we een leefbare planeet aan toekomstige generaties kunnen doorgeven. Hieronder leest u meer over onze MVO-inspanningen in 2023, zoals beschreven in ons jaarverslag.
Duurzame ontwikkeling (SDG’s)
De Verenigde Naties hebben zeventien Sustainable Development Goals (SDG’s), oftewel duurzame ontwikkelingsdoelen, vastgesteld om de wereld in 2030 tot een betere plek te maken. Vanzelfsprekend zet Markus zich in voor de SDG’s. We hebben geïnventariseerd wat we al doen op het gebied van de SDG’s en waar we de komende jaren nog vooruitgang kunnen boeken. De uitkomst heeft ons doen besluiten voor drie pijlers te kiezen: SDG 3 (goede gezondheid en welzijn), SDG8 (eerlijk werk en economische groei), en SDG9 (industrie, innovatie en infrastructuur). Er is vervolgens een meerjarenactieplan opgesteld dat gefaseerd wordt uitgevoerd.
Economy for the Common Good (ECG)
Op verzoek van de gemeente Amsterdam neemt Markus deel aan een projectgroep die onderzoekt of de ECG-matrix een geschikte tool is voor aanbestedingen. De ECG is een duurzame managementtool waarmee bedrijven hun positieve impact kunnen vergroten, wat bijdraagt aan een eerlijke economie en een duurzame, solidaire samenleving.
Goede gezondheid en welzijn
Een goede gezondheid en het welzijn van onze medewerkers zijn van essentieel belang. Dit gaat verder dan alleen veilig werken (zie paragraaf 3.9.2). Daarom besteden we veel aandacht aan activiteiten die de gezondheid en het welzijn van onze medewerkers bevorderen.
Alle medewerkers kunnen minimaal eens per vier jaar kosteloos gebruikmaken van het Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO). Voor personeel dat onder de cao Bouw & Infra valt, wordt het PAGO eens per vier jaar uitgebreid met een persoonlijk adviesgesprek: de Duurzame Inzetbaarheidsanalyse (DAI). Deze aanpak richt zich op individuele preventiezorg.
In 2023 organiseerde Markus veel bootcamptrainingen en fietstochten waar medewerkers aan deelnamen. Daarnaast liepen een aantal collega’s mee met de Dam-tot-Damloop. In het bedrijfspand aan de Leeweg is een fitnessruimte gerealiseerd, waar alle medewerkers gebruik van mogen maken.
Milieu
Op het gebied van duurzaamheid is het cruciaal om de juiste keuzes te maken bij het selecteren van materialen en werkmethoden. Markus baseert zijn keuzes niet automatisch op de goedkoopste optie; milieu- en duurzaamheidsaspecten wegen zwaar mee in onze keuzes. Wij bevorderen duurzaam bouwen door materialen te hergebruiken. Daarnaast zoekt Markus actief naar energiebesparende oplossingen en maatregelen (CO2prestatieladder).
In 2023 zijn verschillende maatregelen doorgevoerd om milieuvriendelijker te werken. Deze bestonden onder andere uit het organiseren van CO2 toolboxen, de verkoop van verouderd materieel en de aanschaf van nieuw (emissieloos) materieel en diverse elektrische (lease-)auto’s.
Er is flink geïnvesteerd in duurzaamheid voor de kantoorpanden aan de Haarlemmerstraatweg en Leeweg, resulterend in een energielabel A. Daarnaast wordt voor zowel de kantoren als de gehele keten groene stroom ingekocht.
Het gebruik van HVO100, een brandstof die meer dan 90% CO2-uitstoot reduceert, is vergroot. In totaal is 167.000 liter HVO100 in plaats van diesel gebruikt, wat overeenkomt met 29% van het totale dieselverbruik. Deze maatregel heeft een CO2-uitstoot van meer dan 509 ton ‘bespaard’. We stellen opdrachtgevers een presentatie beschikbaar waarin de voordelen van HVO worden toegelicht.
Circulair Slopen
Door de ketensamenwerking Circulaire Bouwstromen wordt hergebruik van materialen uit vastgoed gezamenlijk vereenvoudigd. Tijdens de feestelijke lancering op 28 september 2023 zijn er met zestig geïnteresseerden gesprekken gevoerd over circulaire toekomstdoelen en hoe deze gezamenlijk te verwezenlijken.
Social Return
Markus zet zich actief in voor Social Return (SR) door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen te bieden. Daarnaast fungeert Markus als leerbedrijf en bieden wij mogelijkheden voor stages en leerwerkplekken. We werken intensief samen met het SPG (Stichting Praktijkopleidingen Grond-, Weg- en Waterbouw).
Onderwijs
In samenwerking met InfraBindt spant Markus zich in om de infrabranche te promoten bij scholieren van zowel het primair als voortgezet onderwijs. Markus verzorgt diverse workshops op Tech Island in Amsterdam en gaf in maart en december gastlessen tijdens het PET (Promotie Event Techniek), een evenement dat basisschoolleerlingen helpt bij het verkennen van verschillende studierichtingen.
Daarnaast investeerde Markus in het bijscholen van leermeesters binnen de organisatie, zodat zij stagiaires en leerlingen effectief kunnen opleiden en begeleiden. Onderwijs in het kader van opleiding en ontwikkeling van medewerkers is binnen Markus stevig verankerd in de functioneringsgesprekscyclus. Naast de verplichte trainingen voor de diverse certificeringstrajecten, kijkt Markus ook naar opleidingsmogelijkheden die aansluiten bij de individuele ontwikkelingsbehoeften van medewerkers.
Goede Doelen
In 2023 steunden wij diverse projecten en goede doelen door middel van financiële bijdragen en het beschikbaar stellen van materieel. Wij dragen organisaties die zich inzetten voor een goede en gezonde leefomgeving een warm hart toe en ondersteunen hen actief door middel van sponsoring.