Zoek
Datum: 22 april 2021
Categorieën: Nieuws

Deel dit bericht

Nieuws

Dag van de aarde – Op naar een schonere toekomst

Vandaag is het Wereld Aarde dag en staan we met elkaar stil bij de invloed van ons consumentengedrag op de aarde. En vooral kijken we met elkaar naar hoe we beter met onze directe omgeving en de aarde om kunnen gaan! Ook bij Markus BV werken we aan een schonere toekomst en ons motto is dan ook om slim en schoon te werken waar mogelijk. Hoe mooi zou het zijn als we in de (nabije) toekomst helemaal over kunnen naar emissievrij werken? Bewustwording is de eerste stap naar verandering.“Papa wat is diesel?” “Dat is iets van vroeger, jongen.”

Dit hopen we over een aantal jaar te kunnen zeggen tegen onze kinderen. Tot die tijd is het belangrijk om inzicht te geven in bijvoorbeeld ons brandstofverbruik. Dit creëert bewustwording. Ook kijken we vooruit en bekijken de mogelijkheden om de vermindering door te zetten. Zo kunnen een paar aanpassingen in het rijgedrag jaarlijks al een flinke besparing opleveren. Denk bijvoorbeeld aan het neerleggen van rijplaten waardoor het materieel minder moeite (= minder uitstoot) kost om zich te verplaatsen.Groen materieel

We streven naar een duurzame verdrijfvoering. Afgelopen jaar hebben we daarom geïnvesteerd in onder andere twee Nissan Electric E-NV 200, vijf elektrische tegeltrillers van Wacker Neuson, een elektrische knijperwagen en 270 zonnepanelen (80.000 kWh!) op het dak van ons hoofdkantoor in Zwanenburg. De geproduceerde groene stroom wordt gebruikt voor ons hoofdkantoor en onze werkplaats. De resterende kWh’s worden terug geleverd als groene stroom aan het energienet. Ook hebben we een overeenkomst getekend om binnen afzienbare tijd het kantoor aan te sluiten op een hoogtemperatuur warmtenet voor de verwarming van onze panden in Zwanenburg en Halfweg zodat we in de nabije toekomst helemaal van het gasnetwerk af kunnen. Circulair slopen

Op onze projecten waar sloopwerkzaamheden plaatsvinden, kiezen we voor circulair slopen. Maximaal hergebruik van grondstoffen, gebruik van stikstofarm materieel en het beperken van CO2 uitstoot spelen hierbij een belangrijke rol. Het project bij het Slachthuisdistrict in Haarlem is hier een mooi voorbeeld van.

Reductiemaatregelen 2021

In 2021st blijven we onze verantwoordelijkheid nemen en blijven we investeren in reductiemaatregelen. We investeren in BIM om faalkosten te verlagen. In één keer goed is nog altijd het voordeligst voor mens en milieu. Ook op onze projecten wordt steeds meer gewerkt met elektrisch materieel, met stage 5 machines en zijn we druk aan het kijken naar welk materieel er binnenkort beschikbaar komt dat op waterstof rijdt. Met een aantal partners bouwen we een tweetal energiecontainers die we voorzien van zonnepanelen zodat we ons elektrisch materieel ook kunnen voorzien van 100% groene stroom.Door te verduurzamen hopen we de wereld een klein beetje beter en mooier achter te laten voor onze kinderen zodat zij, net als wij, kunnen blijven genieten van al het moois dat onze aarde te bieden heeft!

Op een van onze projecten in Amsterdam Noord werken we bijvoorbeeld nagenoeg alleen maar met elektrisch materieel en zijn we ook nog eens een test-locatie voor duurzaam materieel. Partijen die hun machines willen laten testen zijn van harte welkom! Want, Duurzaam doen we Samen!