Zoeken
Datum: 21 maart 2025
Categorieën: Niet gecategoriseerd

Deel dit bericht

Nieuws

Samen sterker: Vaklieden ronden Bouwpraat-training af

De laatste module van de communicatietraining Bouwpraat is voltooid! Tijdens de training, onder begeleiding van trainers en acteurs van Bureau Nectar, werd volop geoefend met luisteren, elkaar aanspreken en samen naar oplossingen zoeken. 

Waarom Bouwpraat?
Bij Markus werken we graag op een prettige en open manier samen. Dat betekent dat we naar elkaar luisteren, elkaar respecteren en elkaar durven aan te spreken als iets beter kan. Dit draagt bij aan wederzijds begrip, continue groei en de beste kwaliteit in ons werk. Maar hoe doe je dat in de praktijk? Om daar concrete handvatten voor te geven, hebben we de communicatietraining Bouwpraat ontwikkeld. 

Drie modules
De training Bouwpraat voor vaklieden bestond uit drie modules. Tijdens de sessies brachten trainingsacteurs herkenbare situaties uit de praktijk tot leven. Zo maakten we kennis met een agressieve kraanmachinist, een voorman die worstelde met een onrealistische opdracht van een uitvoerder (het verplaatsen van veertig buizen binnen een onhaalbaar tijdsbestek) en grondwerker Ronny, die zich niet gehoord voelde. We oefenden met het assertiviteitskwadrant: hoe reageer je op de ander en blijf je bij jezelf. Reageer je agressief, passief-agressief, sub-assertief of juist assertief? Wanneer ‘doe je zaken’? Daarnaast stond de kunst van het stellen van vragen centraal in de laatste module. Wanneer gebruik je gesloten, meerkeuze- of open vragen, en hoe pas je deze effectief toe?

Van theorie naar praktijk
‘We praten met elkaar in plaats van over elkaar’ – een mooie ambitie, maar niet altijd even makkelijk in de praktijk. Nu Bouwpraat door alle lagen van het bedrijf is doorgedrongen, hebben we samen een belangrijke stap gezet naar een open werkcultuur. De volgende stap is om deze vaardigheden in de praktijk te brengen en elkaar te blijven versterken! Om van Bouwpraat een vaste gewoonte binnen Markus te maken, gaan we hier in 2025 mee verder, met ondersteuning van Bureau Nectar.