Zoeken
Datum: 16 september 2024
Categorieën: Nieuws

Deel dit bericht

Nieuws

Trainee Sjoerd Smit: Op rondreis door Markus

Infra-aannemer Markus in Zwanenburg biedt iets nieuws: het betaald traineeship. Wie een relevante vooropleiding heeft gedaan, kan bij gebleken geschiktheid bij Markus aan de slag. Met als doel: een intensieve kennismaking met alle disciplines binnen het bedrijf. Dat zijn er heel wat, zo ontdekt Markus’ eerste trainee Sjoerd Smit.

Dit is een publicatie uit het Bussola Groep Jaarverslag 2023, download hier het gehele jaarverslag.

4 vragen aan Sjoerd Smit over zijn Markus Traineeship

1. Wat is je achtergrond Sjoerd?
“Ik heb hbo Civiele Techniek gestudeerd bij InHolland Alkmaar, met een heel breed pakket. Daarna, herfst 2019, ging ik naar Australië voor een mooie rondreis. Dacht ik. Na drie maanden reizen brak corona uit en nam Australië heel strenge maatregelen; in- en uitreizen binnen de staatsgrenzen was niet meer toegestaan. Hiertoe heb ik besloten te blijven waar ik was en werk te zoeken.

Mijn ‘holiday’ werd dus een ‘working holiday’. Mede dankzij mijn Alkmaarse diploma vond ik een baan als Geofysische Landmeter bij DAISHSAT, een groot landmeetbedrijf in het westen van Australië. Voor grote delvingsbedrijven, zoals BHP, voerde ik zwaartekrachtsmetingen uit met behulp van een zogeheten ‘Gravimeter’. Een meetinstrument dat de zwaartekrachtversnelling van de aarde bepaalt met behulp van een extreem gevoelige veer in de meter. De meter is in staat om de dichtheid (ook wel soortelijk gewicht) van de ondergrond van de aarde te meten. Daarmee zijn waardevolle metalen in de ondergrond vrij nauwkeurig te bepalen. Leek er ergens een bodemschat in de ondergrond te zitten, dan zouden daar proefboringen worden verricht. En waren die succesvol, dan zou er op die plek een mijn gestart kunnen worden.”

2. Van Australië naar Markus in Zwanenburg. Hoe ging dat?
“Een hockeymaat van mij, Nick van Schooten, werkt al 7 jaar bij Markus. Hij vertelde altijd enthousiaste verhalen. Zo is het contact ontstaan. Na enkele gesprekken met Markus bleek het goed te klikken en ben ik aangenomen als calculator en werkvoorbereider. Én als eerste betaalde trainee. Dat betekent: een kennismakingsronde langs de verschillende disciplines die Markus in huis heeft. Een rotatie van ongeveer 6 maanden, tot de cirkel rond is: infra, saneren, slopen, leidingbouw, waterbouw en natuurbouw. Plus natuurlijk de specifieke werkzaamheden die daaraan zijn gekoppeld. Ik ben begonnen met maatvoering, want daar had ik in Australië al een beetje aan gesnuffeld. Daarna heb ik als trainee meegedraaid in de uitvoering als projectbegeleider van verhardingswerken in Amsterdam-Noord: Samenwerkingsovereenkomst (SOK), voor de combinatie Markus-Veekens.

Ook hield ik me bezig met de optimalisatie van aanvraag- en verwerkingsprocessen van KLIC-meldingen (meldingen aan het Kadaster voorafgaand aan graafwerk) en assisteer ik bij de manier waarop we in de toekomst revisiewerken op objectdataniveau digitaal aanleveren met programma’s als Qgis. Heel boeiend.”

3. Je werkt nu op het project Wheermolen-Oost. Wat valt je op?
“Dat is een enorm project dat Markus uitvoert in Purmerend: 3.800 meter nieuw gescheiden rioolstelsel aanbrengen, het deels verwijderen, deels volschuimen van het oude riool met een vergelijkbare lengte, 4.600 ton asfalt en 50.000m2 straatwerk aanbrengen, pionieren met klimaatadaptatieve maatregelen en veel interactie met de bewoners in de wijk. Ik houd mij bezig met revisie- en opleveringsdocumentatie van afgeronde deelplannen, mag meewerken aan onder andere BLVC- en VGM-plannen van het volgende deelplan en buiten op het project ben ik veel te zien met de GPS-stok voor uitzetwerkzaamheden.”

Wat opvalt aan zo’n omvangrijk project is dat engineering een essentiële rol speelt. Wat je ook ziet, is dat alle Markus disciplines met elkaar samenhangen om een dergelijk werk uit te kunnen voeren. Met een belangrijke rol in de uitvoeringsontwerpfase voor BodemPlan, het interne ingenieursbureau van Bussola Groep.”

4. Hoe bevalt het je bij Markus en kun je anderen zo’n traineeship aanbevelen?
“Om met het laatste te beginnen: jazeker! Heb je hbo of mbo civiele techniek gestudeerd en wil je graag aan de slag bij een veelzijdige infra-aannemer, dan kun je met een traineeship bij Markus een brede basis leggen voor een professionele toekomst. Je ontdekt welke onderdelen van het vak je het meest aanspreken, kunt van alles een beetje proeven en je gaat je van daaruit verder specialiseren. Markus is een dynamisch bedrijf waar veel gebeurt, dat goeit en waar nu zo’n 100 medewerkers in dienst zijn, maar toch de sfeer van een familiebedrijf heeft weten te behouden. Ik zou zeggen: kom er bij. Mij bevalt het prima!”

Lees hieronder verder over ons betaalde traineeship en bekijk hier onze actuele vacatures.

Sandy Broers (HR-manager Markus) over traineeship bij Markus

Je hebt civiele techniek gedaan en je diploma op zak, maar je weet nog niet precies wat je in de infra wilt gaan doen. Want de praktijk is toch weer anders dan de theorie en je wilt kiezen wat jou het beste past. Ik hoor dat van veel generatiegenoten van Sjoerd. 

Markus en Bussola Groep begrijpen dat en willen talent de ruimte bieden om zich te oriënteren. Tijdens een betaald traineeship maak je kennis met alle facetten van het vak. Je werkt mee op projecten in verschillende disciplines en krijgt praktijkervaring die je leert wat de bijzonderheden per vakgebied zijn. Zo ontdek je, zonder dat je steeds van werkgever hoeft te wisselen, waar in deze mooie branche (en aangrenzende activiteiten) jouw ambitie en toekomst ligt. 

“Markus geeft talent de ruimte om te oriënteren”

Ik denk dat we daarmee een bij deze tijd passend aanbod aan de arbeidsmarkt doen, waarmee we jonge professionals kunnen boeien, binden en behouden. We zijn dan ook van plan om het traineeship duidelijk in de etalage te zetten, ook in contacten met het onderwijsveld.”

Werken in de Civiele Techniek is niet alleen spannend en uitdagend. Het is vooral ook broodnodig. Wij bedenken en realiseren grootse projecten die onze leefwereld veilig, bereikbaar en leefbaar houden. Maar zorgen dichtbij huis óók voor veilige straten, perfect werkende rioleringen en een goed onderhouden brug in het park. Werk je in de infra, dan maak je ons land klaar voor uitdagingen van de toekomst. Zoals klimaatverandering, grondstoffen die opraken en de energietransitie. 

Binnen Bussola Groep vind je het bijna allemaal! Waar ga jij voor? Ontdek het tijdens je traineeship bij Markus!

Sandy Broers 
HR-manager Markus
06-13249315
sandy.broers@markusbv.nl